21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Ну що б, здавалося, слова….
Слова та голос – більш нічого. 
А серце б’ється, ожива, як їх почує!…

Т.Г.Шевченко

Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято було запроваджено в листопаді 1999 року згідно з рішенням ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок – 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної мови – бенгальської.

Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Цього дня ліцеїсти і ліцеїстки шанували, розвивали українське слово, дбали про красу та багатство рідної мови. Здобувачі освіти  вкотре переконалися, що саме мова є ознакою нації, бо є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки. Учні відчули красу та велич рідної мови, усвідомили себе часточкою великої і незалежної держави – України! Вони не тільки довідалися про історію цього свята, а із задоволенням позмагалися у мовознавчих конкурсах і продемонстрували свою кмітливість та винахідливість.

Учні вкотре переконалися, що розмовляти українською мовою модно, престижно і це є своєрідним вкладом у нашу загальну справу – ПЕРЕМОГУ!