Тиждень методичного об’єднання вчителів природничих дисциплін

Предметний тиждень – це одна з форм навчально-виховного процесу, що надає можливість учням продемонструвати сформованість предметних компетентностей, а вчителю – професійну майстерність. Відповідно до річного плану роботи в КЗ СОР Глухівському ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою з 20 лютого по 24 лютого 2023 року тривав тиждень методичного об’єднання вчителів природничих дисциплін. Протягом тижня учителями МО були проведені навчально-виховні заходи, спрямовані на розвиток творчих здібностей здобувачів освіти, поглиблення знань з природничих дисциплін. Педагоги мали можливість поділитися власним досвідом з колегами.

Стартом предметного тижня став виховний захід з хімії “Хімічні елементи навколо нас”, який 20 лютого провела вчитель Шеремет С.А. для здобувачів освіти 7-х та 8-го класу. Розповідь учителя про історію назв хімічних елементів була дуже цікавою, а інформація – пізнавальною. Вікторина, що відбулася наприкінці заходу, виявила найуважніших і найкмітливіших учасників.

21 лютого розпочалося з ранкової зустрічі педагогів з практичним психологом Нінько С.М., яка провела заняття для колег “Відновлення власних ресурсів”, де вміло застосувала професійні методики для зняття психологічної напруги педагогів, налаштувала на робочий тиждень й дала корисні поради, що допомагають подолати стрес.

Також 21 лютого Шилова Н.В. провела урок біології в 10-Б класі «Захист геному людини від шкідливих мутагенних впливів», протягом якого панянки класу демонстрували ментальні карти «Типи мутацій», доповнювали резюме «Закономірності спадковості», проходили «Детектор брехні» – «Біологічні антимутаційні механізми», мудрували з творчою вправою «Жив собі Пес Барбос», створювали хмару слів «Типи мутацій» в Mentimeter, опрацьовували інформацію про заходи соціального та індивідуального захисту від шкідливого мутагенного впливу, користуючись  QR-кодами.

Того ж дня після уроків десятикласники та вчителі знову зібралися в рамках учнівського біологічного проєкту «Жорстокі ігри генів», над яким наполегливо працювали під керівництвом вчителя біології Шилової Н.В. Протягом заходу присутні познайомилися з рідкісними генними та хромосомними захворюваннями людини. Інформація та світлини про спадкові хвороби, що містилися в презентаціях учнів, не залишила байдужим нікого. Епіграфом виховного заходу був вислів Овідія «Іноді хвороба сильніша за медицину», проте здобувачі дійшли висновку, що навіть важке генетичне захворювання іноді не є вироком, а людина, яка його має, може вести гідне й повноцінне життя, робити кар’єру та бути справжнім патріотом своєї країни. Задача ж суспільства полягає в толерантному ставленні до людей, які мають генетичні вади.

 22 лютого Савицька І.М., учителька інтегрованого курсу «Пізнаємо природу», разом з паняночками 5-Б класу гостинно запросили на відкритий виховний захід «Живе обличчя нашої Землі», під час якого здійснили захопливу подорож оболонками Земної кулі та проаналізували екологічні проблеми, висловлюючи власну думку про шляхи їх подолання. Учителька вправно використовувала застосунок LearningApp, інтерактивну дошку Jambord, використовувала методи «Кластера» та «Фішбоун», презентувала відеоматеріали, що є у вільному доступі на відеохостингу (YouTube). Під час заходу учні мали можливість поглибити та розширити знання про екологічний стан природного середовища, про взаємозв’язок природи й людини. Також було доведено актуальність екологічних проблем, з’ясовано значення природи для кожної людини. У підсумку панянками були розроблені правила життя, яких потрібно дотримуватися, щоб уникнути екологічних проблем.

 23 лютого вчитель географії Ащеулова І. П. під час проведення виховного заходу “Перлини України” разом із  здобувачами освіти 8 класу здійснили віртуальну  подорож дивовижними місцями України. Під час екскурсії всі присутні мали змогу перенестися в різні куточки нашої країни та помилуватися природою нашої Батьківщини, більше дізнатися про її краєвиди, переконатися в неперевершеності, багатстві та різноманітності навколишнього світу.

Надзвичайно цікавим був урок основ здоров’я «Емоційне благополуччя. Поняття емоційної зрілості. Саморегуляція», що провела на високому методичному рівні вчитель Кострова Л.О. 24 лютого для панянок 9-Б класу. Учителька зуміла розкрити тему уроку та досягти його мети в ігровій формі, що надзвичайно сподобалося як запрошеним, так й учням. Значна увага на уроці приділялася реалізації вимог принципу свідомості, самостійності та активності учнів у навчанні. Це вдалося реалізувати на етапах уроку, що передбачали формування компетентностей здобувачів освіти, оскільки панянки не тільки із захопленням брали участь у роботі, але й демонстрували реальні знання та прагнення до навчання.

24 лютого на засіданні методичного об’єднання вчителі підбили підсумки й дійшли спільної думки, що реалії сьогодення внесли свої корективи й у предметний тиждень, який уперше проходив on-line на платформі «Teams», але ніщо не завадило реалізації його плану. Усі заходи виявилися насиченими, інформативними та цікавими. Педагоги вправно застосовувати новітні інтерактивні технології та застосунки, що сприяло розвитку інформаційної компетентності як учнів, так і самих учителів. Учні виявили зацікавленість, наполегливість та старанність, були активними під час проведення заходів, що в складних нинішніх умовах дає сили й натхнення до подальшої праці й творчості.

Керівник методичного об’єднання вчителів природничих дисциплін Шилова Н.В.