День числа π

Число  π  – одна з найвідоміших і найважливіших математичних констант у світі. Якби ми не знали числа π, не було б ані телевізора, ані телефонів, ми не могли б подорожувати літаком. Без формул, записи яких містять число π, неможливо було б розрахувати траєкторії польоту космічних кораблів. Одне слово, число π з’являється у формулах, що використовуються в найрізноманітніших сферах науки і техніки. Фізика, електротехніка, електроніка, теорія ймовірностей, будівництво та навігація – це далеко не повний їхній перелік.       

Отож, щороку математики усього світу відзначають 14 березня День числа π. Це свято 36 років тому запровадив фізик із Сан-Франциско Ларрі Шоу. Він запропонував започаткувати це святкування саме 14 березня, адже на американський манер ця дата записується як 3/14, а саме 3.14 – перші три найбільш відомі цифри числа π. Крім того, саме 14 березня народився один із найвидатніших учених світу – Альберт Ейнштейн. З того часу святкування Дня числа π поступово набувало все більших масштабів, і у 2019 році ЮНЕСКО призначило 14 березня офіційним Міжнародним днем математики.

Свято має свої традиції, більшість математичних спільнот долучаються до святкувань щороку.

Говорили сьогодні про це  незвичайне свято і на уроках математики у ліцеї. На жаль, через сигнали повітряною тривоги ми не мали змоги реалізувати всі свої задуми. Але все ж змогли пригадати історію свята, традиції святкування, переглянули відеофільми, розв’язували кросворди, слухали мелодію числа π, тощо.

Ініціатором проведення комплексного святкування Дня математики на рівні всієї країни у цьому році виступила Мала академія наук. Було анансовано ряд заходів щодо святкувань, зокрема конкурс «Командоловок». Команди старшокласників ліцею зареєструвались до участі у цікавому заході та саме зараз працюють над завданнями. Чекаємо результатів та бажаємо успіхів у змаганнях!