АЛГОРИТМИ ДІЙ ГРОМАДЯНИНА В РАЗІ ВИЯВЛЕННЯ ПОТЕРПІЛОГО, ЯКИЙ МАЄ ОЗНАКИ КРОВОТЕЧІ (ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА)

В умовах воєнного стану варто бути готовими до всього, навіть якщо ви – цивільні особи. Зараз, коли в Україні війна, коли багато є поранених і кожний із нас може побачити на вулиці людину, у якої рана кровоточить  (крововтрата – головна причина смерті під час війни), тому вміння зупинити кровотечу може врятувати життя. Прості речі рятують життя, а чітке розуміння алгоритму дій допомогає взяти себе в руки в екстреній ситуації та надати першу домедичну допомогу постраждалому.

Кровотечею називають витікання крові з органів серцево-судинної системи (порожнин серця і судин) при порушенні їхньої цілісності. Будь яка кровотеча супроводжується зменшенням обсягу крові в організмі − крововтратою. Швидка й у великому обсязі крововтрата може привести до смерті хворого. Ось чому при кровотечі важливо вчасно виконати заходи, що будуть сприяти зменшенню цієї крововтрати. Це означає, що кожна людина, яка знаходиться поруч із потерпілим, повинна уміти зупинити кровотечу.

Гостра кровотеча характеризується швидким розвитком клінічних ознак, ступінь виразності яких визначається активністю виходу крові із судини. Утрата крові, що складає 4-4,5% відносно маси тіла людини, уважається смертельною.

Залежно від місця, куди виливається кров, розрізняють:

– внутрітканинну кровотечу, коли виходить із судин кров та просочує оточуючі ці судини тканини, викликаючи утворення синців, або накопичується в міжтканьових проміжках, розсовуючи тканини й утворюючи гематому − пухлиноподібне утворення від скупчення крові, що вилилася;

– зовнішня кровотеча проявляється витіканням крові в зовнішнє середовище й легко діагностується;

– внутрішня кровотеча характеризується витіканням крові в яку-небудь порожнину організму.

Джерелом кровотечі є судини, за характером яких розрізняють артеріальні, венозні та капілярні кровотечі.

Для артеріальної кровотечі характерний червоний колір крові та пульсуючий струмінь витікання, викиди крові відповідають ритму серцевих скорочень. При венозній кровотечі кров витікає безупинним струменем і має темний колір (якщо пошкоджено крупну вену, струмінь крові може пульсувати в ритмі диханню). Капілярна кровотеча визначає темно-червоне фарбування крові, що витікає на поверхню тканин загальною масою, окремих судин, що кровоточать, не видно.

У багатьох випадках при пораненні м’яких тканин достатньо накласти пов’язку й не турбувати рану. Але наявні випадки, коли потрібна більш кваліфікована допомога.

До способів зупинки кровотечі належать такі:

– підвищене положення кінцівки;

– максимальне згинання кінцівки в суглобі;

– пальцеве притискування великих судин до кістки;

– накладання стискуючої пов’язки;

– накладання джгута;

– притискування судини в рані.

Відео «Кровотеча. Типи кровотечі. Перша допомога при кровотечі. Як розпізнати внутрішню кровотечу»: http://surl.li/btkvw.

Алгоритм дій щодо зупинки капілярної та венозної кровотечі

  1. Насамперед необхідно подбати про запобігання зараженню хворобами, які передаються через кров, та вдягнути одноразові гумові рукавички. Щоб встановити джерело кровотечі, слід оголити рану потерпілого, знявши чи розірвавши одяг.
  2. На поверхню рани накласти стерильну пов’язку або чисту тканину (носовичок, рушник тощо) і притиснути пальцями чи долонею. Натискати слід рівномірно, тоді кровотеча зупиниться впродовж 10 хвилин. Якщо цього не сталося, можливо, ви натискаєте недостатньо сильно, чи не в тому місці. Спробуйте натискати сильніше, охоплюючи більшу поверхню рани.
  3. Не бажано тиснути на рану, якщо у ній є фрагменти кісток, сторонні предмети тощо. У такому разі для зупинки кровотечі слід використовувати кільцеву подушечку. Зробити таку подушечку можна з вузького бинта, шматка тканини тощо. Насамперед слід зробити петлю, обмотавши тканину декілька разів навколо пальців. Потім вільний кінець тканини обмотати навколо петлі, поки не утвориться кільце.
  4. При кровотечі через поранення руки чи ноги слід підняти пошкоджену кінцівку, щоб зменшити прилив крові. Утримуючи підняте положення кінцівки, слід продовжувати натискати на рану.
  5. Після зупинки кровотечі накласти на рану щільну пов’язку та перебинтувати вище та нижче місця поранення. Не варто перебинтовувати занадто міцно, щоб не порушити кровообіг. Перевірити кровообіг можна за допомогою тесту наповнення капілярів. У нормальному стані, при піднятті кінцівки чи натисканні на нігтьове ложе шкіра блідне. Опускаючи кінцівку чи припиняючи натиск на нігтьове ложе, шкіра набуває попереднього забарвлення впродовж 2-3 секунд.

Накладання щільної пов’язки – найпростіший спосіб зупинки незначної кровотечі. Для такої пов’язки використовують індивідуальний перев’язувальний пакет. Проте, пов’язку не слід накладати занадто туго. Якщо, після накладання пов’язки, кінцівка посиніє, то це означає, що пов’язка здавила вени, відтік крові до серця утруднений і вона застоюється. У такому випадку кровотеча може тільки посилитися. Збліднення кінцівки нижче місця накладання тугої пов’язки означає повне припинення кровообігу.

Алгоритм дій щодо зупинки артеріальної кровотечі

Серед усіх способів тимчасової зупинки кровотечі з великих артеріальних судин кінцівок найбільш надійним є накладання джгута. Його накладають поверх м’якої прокладки на стегно, плече, іноді на гомілку та передпліччя.

  1. Кровотечу необхідно зупинити негайно, наклавши джгути чи щільну пов’язку, щоб попередити її раптове, неконтрольоване поновлення.
  2. Терміново викликати швидку медичну допомогу.
  3. При сильних артеріальних кровотечах, джгута чи щільної пов’язки зазвичай недостатньо. Щоб попередити швидку крововтрату, слід натиснути на точки притиснення артерій – плечову (на внутрішній поверхні плеча) і стегнову. Ці точки розміщено у місцях, де артерії проходять близько до шкірних покривів і їх можна притиснути до кістки.

Способи тимчасової зупинки артеріальної кровотечі

(протипоказано при переломах)

Місце кровотечі: кисть і передпліччя.

Дії: руку максимально зігнути у ліктьовому суглобі до плеча та зафіксувати джгутом або ременем.

Місце кровотечі: гомілка й нижня третина стегна.

Дії: ногу максимально зігнути в колінному суглобі, підняти гомілку до стегна й зафіксувати, підклавши м’який валик у підколінну ямку.

Місце кровотечі: верхня третина стегна й пахвина.

Дії: ногу максимально зігнути в тазостегновому та колінному суглобах, притиснути до тулуба та зафіксувати ременем через поперек.

Місце кровотечі: підключична ділянка.

Дії: випрямлені руки слід максимально завести за спину й стягнути в ліктьових суглобах.

Правила накладання джгута

Окрім наявного гумового джгута, можна використовувати широкі еластичні матеріали (широкий ремінь, складений у декілька шарів бинт, тканину, одяг тощо). Не можна використовувати мотузки, дроти, вузькі ремені та ін.

Джгут накладають вище рани та якомога ближче до неї (але не на суглоб). Під джгут слід підкласти хустку, платок, рушник чи будь-яку іншу тканину.

Джгут слід затягнути до моменту зупинки кровотечі з рани й зникнення пульсу нижче рани. Правильність накладання джгута визначають за припиненням кровотечі. Якщо джгут затягнено слабо й здавлені тільки вени, кровотеча продовжуватиметься, а шкірні покриви набудуть ціанотичного забарвлення.

Джгут надійно закріплюють та записують час його накладання (найкраще написати ці данні на шкірі потерпілого).

Джгут на кінцівці має залишатися не більше 2-х годин влітку та однієї години взимку. У холодну пору року перетягнуту кінцівку утеплюють, наприклад, за допомогою одягу.

Кінцівку з накладеним джгутом слід іммобілізувати. Варто постійно слідкувати, щоб постраждалий не зняв джгут чи щільну пов’язку.

Відео «Як зупинити кровотечу за допомогою джгута»: http://surl.li/btktf.

Перша допомога у разі внутрішньої кровотечі

Внутрішня кровотеча небезпечна тим, що її неможливо розпізнати самостійно, а часто – вчасно.

Як розпізнати внутрішню кровотечу:

– шкіра потерпілого блідне;

– спостерігається запаморочення, непритомність;

– холодний липкий піт;

– поверхневе дихання;

– частий слабкий пульс.

У такому разі насамперед необхідно викликати швидку допомогу, а потерпілому слід надати положення напівсидячи, забезпечити повний спокій та прикласти холодний компрес або лід до передбачуваного місця кровотечі.

Алгоритм дій щодо зупинки носової кровотечі

При носовій кровотечі голова має бути у вертикальному положенні злегка відхилена назад, на перенісся кладуть міхур з льодом або хустинку, змочену холодною водою, забезпечують достатній приток повітря.

Часто вдається зупинити носову кровотечу сильним здавлюванням ніздрів протягом 3-5 хвилин.

Потерпілого треба заспокоїти, пояснити, що різкі рухи та спроби очистити ніс посилюють кровотечу. При безрезультатності цих засобів проводять міні-тампонаду порожнини носа, для чого в ніздрі вводять тампони з вати, змочені     3% розчином перекису водню.

Таким чином, основною метою домедичної допомоги в разі виникнення кровотеч є їх тимчасова зупинка (1-2 години), що дозволить доправити хворого до медичного закладу для надання кваліфікованої допомоги.

Рекомендуємо переглянути відео «Зупинка кровотечі» http://surl.li/jcma.