Роз`яснення про зміст, структуру й оцінювання блоку НМТ з української мови

ВСТУП-2022: РОЗ’ЯСНЕННЯ ПРО ЗМІСТ, СТРУКТУРУ Й ОЦІНЮВАННЯ БЛОКУ НМТ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Зміст завдань блоку НМТ з української мови буде відповідати чинній програмі ЗНО з української мови. Зверніть увагу, що у відповідній програмі вас має цікавити лише та частина, що стосується української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбачено в шкільному курсі української мови, а саме: 

  • «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»;
  • «Лексикологія. Фразеологія»;
  • «Будова слова. Словотвір»;
  • «Морфологія»;
  • «Синтаксис»;
  • «Стилістика»;
  • «Розвиток мовлення».

Розділ мовознавства блоку НМТ з української мови відповідає тому, що характеризує зміст тестів ЗНО. Щоправда, розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділено дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, унеможливлює використання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей.

Усього в блоці з української мови буде 20 завдань, з-поміж яких: 

  • 15 завдань із вибором однієї правильної відповіді з 4 або 5 варіантів;
  • 5 завдань на встановлення відповідності.

У блоці НМТ з української мови не буде завдань, які передбачають надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей, а також завдань з української літератури.

Завдання з української мови буде оцінено відповідно до схеми нарахування балів ЗНО: по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь і по 1 тестовому балу за правильно визначену логічну пару. За виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів.

Свій результат (кількість набраних балів) ви дізнаєтеся після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку буде переведено в шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за цією шкалою достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал.

Поглибити знання з української мови можна відвідуючи онлайн-уроки, які проводять ваші вчителі та уроки Всеукраїнської школи онлайн. Також ви можете долучатися до офлайн-занять, якщо дозволяє безпекова ситуація. Для самостійного тренування можна використовувати матеріали попередніх років.

Крім того, у межах освітнього проєкту «Навчання без меж» відбувається трансляція відеоуроків для школярів 5-11 класів на телеканалах ПЛЮСПЛЮС, «Піксель» і «Суспільне», а також платформах онлайн-телебачення MEGOGO, Київстар ТБ, 1+1 video, sweet. tv і Volia tv, а спільно з компанією Google Україна створено Всеукраїнський онлайн розклад.